LINKEDIN ODUSTAO OD RANGIRANJA NA GOOGLE?

KAKO JE LINKEDIN NESTAO SA GOOGLE-A

Pitanje da li je incident koji se desio u sredu 6. maja slučajnost ili deo neke nove strategije LinkedIn-a za rangiranje na google pretraživaču. Ovakvi događaji nam pokazuju da čak i najveći sajtovi mogu imati problema sa SEO i google pretraživačem.

U sredu rano ujutru, www verzija ove društvene mreže sa preko 690 miliona članova, odustala je od google rangiranja na google pretrazi. Ako bismo probali da pronađemo bilo koju stranicu ove mreže. Google ne bi prikazao podatke.

 

LinkedIn više nije na Google-u!. Kako je to moguće? Ova mreža ima stotine miliona web stranica na Google pretrazi. Ako bi tražili celokupnu pretragu za ovu verziju sajta, dobili bi sledeći podatak.

 

 

Kada je sve počelo? Sve je krenulo rano ujutru u sredu, nešto pre 4:30 (ET). Tada je primećen drastičan pad poseta koje dolaze organski sa google search-a.

Šta je pošlo po zlu? Tačno se ne zna, a PR služba ove društvene mreže nije objavila zvanično saopštenje, ali stručnjak poput John Muller-a iz googla je na svom twitter nalogu objavio da je LinkedIn ukljanjanjem ‘’http://’’, uklonio i sve ostale varijacije (http/ https / www / non-www). I napisao da se ne koriste alati za uklanjanje kanonizacije sa linkom do google supporta: https://support.google.com/webmasters/answer/9689846

 

Zbog čega nam ja bitno ovo o čemu smo upravo pisali? Najbitniji zaključak koji se može izvući je da se u SEO svetu, čak i masivne web stranice mogu sustresti sa velikim problemima ukoliko dođe do nepažnje pojedinaca.

 

Postoji nekoliko načina da se web lokacije (slučajno) uklone iz rezultata pretrage, tako što se blokiraju pretraživači pomoću robot.txt fajla ili alata za uklanjanje web lokacije na google search cosole-i. Postoji mogućnost da je neko od SEO stručnjaka u LinkedIn-u pritisnuo pogrešno dugme i učitao pogrešnu datoteku, ili neki drugi tehnički problem koji je izbacio ovu društvenu mrežu sa pretraga.

Epilog priče je da se nakon nekoliko sati sve vratilo u normalu i procena je da ova greška neće imati velikih materijalnih uticaja na performanse i opšte metrike ove društvene mreže koja je u stalnom porastu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *