GOOGLE ANALITIKA NA VAŠEM SAJTU ZA SAMO NEKOLIKO MINUTA

ZAŠTO NAM JE VAŽNA GOOGLE ANALITIKA?

Gotovo da ne postoji biznis koji nema web site. Ukoliko posedujete web site, google analitika je obavezna. Često se susrećemo sa pitanjem čemu služi analitika? Najgrublje objašnjeno bi bilo da biste pratili broj poseta i ponašanje ljudi na sajtu. Bez pravilno postavljene google analitike nemate predstavu šta se na vašem sajtu dešava.

To je isto kao da imate prodajno mesto, a ne znate da li potencijalni kupci ulaze u njega i razgledaju proizvode. Kako bi pratili koji od proizvoda je najzanimljiviji i na najbolji način privlači pažnju, morate posmatrati i proučavati ponašanje potrošača. U daljem tekstu, detaljno ćemo objasniti kako da u samo par koraka pravilno implementirate google analitiku.

Bilo da je vaš sajt napravljen u wordpress-u ili je kucan kroz kod, postavka google analitike je moguća. Samo se završni koraci razlikuju.

KORACI IMPLEMENTACIJE GOOGLE ANALITIKE

PRVI KORAK

Prvi korak je svakako pravljenje gooogle akaunta. Samo pravljenje google akaunta vam omogućava korišćenje raznih servisa kao što su: gmail, analitika, sheets, docs, kalendar i slično.

Ukoliko već posedujete google akaunt za gmail, ovaj korak možete preskočiti. Napomena je da je iz prakse najbolje da se google analitika kao i drugi servisi koji su vezani za konkretan biznis nalaze na jednom, glavnom nalogu, kako se pristupi ne bi zagubili i kako bi bili čuvani na najbolji način od vlasnika ili odgovornog lica.

Ukoliko nemate nalog, možete ga otvoriti google web sajtu www.google.com/, klikom na sign in u gornjem desnom uglu. Nakon toga imate opciju create acount gde ćete u nekoliko koraka proči pravljenje akaunta.

DRUGI KORAK

Drugi korak je otvaranje akaunta google analitike. Morate biti ulogovani na google akauntu koji ste otvorili, i nakon toga otići na sajt google analitike analytics.google.com/

Ukoliko nemate google analytics nalog otvara vam se prozor kao na slici ispod, gde idete na opciju start measure.

Google analytics

Otvara vam se proces pravljenja accounta koji ima 3 koraka. U prvom koraku unosite kako želite da se akaunt zove. Preporuka je da ga nazovete prema web sajtu kome je google analitika namenjena.

Postavka google analitike

U drugom koraku birate da li je analitika namenjena web sajtu ili aplikaciji. Kako je implementacija analitike na aplikacije prilično kompleksniji proces, on će biti objašnjen u nekom od narednih tekstova. Ovde ćemo se fokusirati na web sajt, pa tako biramo tu opciju.

Implementacija google analitike - web site

U trećem i poslednjem koraku unosite naziv sajta, adresu, idustriju i vremensku zonu. Izuzetno je bitno postaviti odgovarajuću vremensku zonu zbog kasnije analize podataka.

Google analitika - time zona

Nakon ovoga idemo na dugme create, i naš akaunt je napravljen.

TREĆI KORAK

Treći korak Implementacija google analitike je implementacija koda na sam sajt. Jedino ovaj korak će se razlikovati u zavisnosti od toga da li analitiku postavljamo na sajt koji je pisan kroz kod ili wordpress site.

Prvo ćemo objasniti kako se postavlja analitika na sajt pisan kroz kod. Kada smo napravili akaunt. Stranica google analitike koja je prva otvorena je upravo stranica gde nam se nalazi kod koji je potrebno implementirati.

**Ukoliko iz nekog razloga nije otvorena ova stranica, možete se kretati kroz interface google analitike i pronaći kod. U donjem desnom uglu kliknete na admin, i u srednjem stupcu se nalazi tracking info. Klikom na ovo otvara se dodatni meni gde birate tracking code i dolazide do gornje stranica.

Kod koji je uokviren prosledite osobi koja se bavi održavanjem sajta i napomenete da ga implementira na svaku stranicu sajta. Ukoliko sami održavate sajt, to isto možete uraditi vi.

TREĆI KORAK (WORDPRESS)

Treći korak (Objašnjenje implementacije na wordpress sajtu) je implementacija google analitike na word press sajt. Ovo se radi preko plugina u okviru wordpress interfacea.

Plugin koji je preporuka: https://wordpress.org/plugins/google-site-kit/. Radi se o google pluginu koji daje mogućnost implementacije kako google analitike, tako i svih ostalih google alata. Povezivanje preko ovog plugina se odvija u par vođenih koraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *